Bodrum en het Bodrum schiereiland

Bodrum en het Bodrum schiereiland

Ada Bogazi
Gelegen aan het eind van het lange hoofdland ten westen van Gümbet, liggen meerdere smalle baaien tegenover een beschut eiland en hebben zulk een gebied gecreëerd van natuurlijke schoonheid en kristal helder water dat de lokale naam voor dit idyllische plekje het aquarium is. Het Aquarium is alleen te bereiken met de boot, welk de passagiers brengt om te zwemmen in het zuivere water over een zandige bodem welk te zien is tot dieptes van 20 meter.

Gümbet
De laatste tijd zelf bijna een badplaats geworden, de beschutte baai van Gümbet is maar twee kilometer west van Bodrum. Genoemd naar de witte waterbakken in de omgeving, Gümbet heeft een van de langste en meest populaire stranden op het schiereiland, het water is warm en de ondiepe wateren verdwijnen langzaam van de kust.

Gumbet Bodrum

Een koel briesje waait naar binnen uit de opening van de baai, zelfs op de warmste dag, waardoor Gümbet een van de meest populaire watersport centra geworden is. U kunt zich vermaken met rubberboten, water skiën, windsurfen en para zeilen die allen verkrijgbaar zijn aan wal. De populariteit van Gümbet heeft het ook te danken aan het serieuze nachtleven met de vibrerende straten van de muziek rond de vele bars en de aan straat grenzende café"s
Kargi Koyu
Iets verder dan Ortakent beach, arriveert men bij Kargi bay. Het is nu mogelijk Kargi bay te bereiken over land, nu de Dolmussen ook naar zuidkust rijden. Maar Kargi is nog steeds het makkelijkst te bereiken over zee, met de dagelijkse excursie boten. Kargi vertoont een van de mooiere zand stranden op het schiereiland, niet zo druk en voor een lekkere duik. In combinatie met een paar café"s aan zee die u anders dan standaard menu"s aanbieden. De belangrijkste attractie van Kargi zijn de kamelen die u het strand op en neer brengen.

Kargi Bodrum

Akyarlar
Iets verder als Karaincir passeren de bezoekers de uit zee torende berg van Aspat, met zijn Ottomaanse fort op het hoogste punt en de ruines van een oude Griekse kapel en aan zijn voet het oude vissers plaatsje Akyarlar. Eens was Akyarlar een populair Grieks zomer badplaats. Tot voor kort was het hoofdberoep van Akyarlar vissen en de smalle haven zou worden gevuld met de lokale vloot.

Akyarlar Bodrum

Vandaag de dag hebben de Grieken zich terug getrokken op het eiland Kos 5 kilometer van Akyarlar en is de vissersvloot vervangen door dagelijkse toerboten, maar Akyarlar behoudt nog steeds haar kleine intieme atmosfeer. De baai bestaat uit de kleine haven aan een eind van het strand die wegbuigt in de tegenovergestelde richting. Kleine pensions en restaurants bevolken de wal, welk de vangst van de overgebleven vissers opdienen.

Bitez
Dit brede strand is makkelijk toegankelijk door een van de vele dolmuses in Bodrum, deze stoppen meestal in Bitez voordat ze naar het strand gaan langs vele hotels en restaurants. Vele steigers zijn gebouwd om te zwemmen en te zonnebaden. Achter het strand, bereikt langs droge rivierbeddingen, liggen honderden bunders privé mandarijngaarden verbouwd door de citrus boeren in de omgeving.

Bitez Bodrum

De andere naam voor Bitez is Agaí§li ( vol met bomen), en samen met Ortakent is het, het voornaamste citrus gebied van dit schiereiland. Het strand is populair bij enthousiaste watersporters en zon aanbidders. De ondiepe baai is populair bij dagelijkse toer boten, welk normaal s"middags aankomen voor een kopje thee of een koud pilsje. Kampeerplekken liggen langs de bomen en lokale boten kunnen gehuurd worden bij elke steiger. De restaurants en bars zijn vrij actief in de avonduren, en met Dolmuses die nog laat rijden is Bitez een alternatief voor het nachtleven van Bodrum.

Yaliçiftlik
Een 20 minuten rijden met een dolmus vanaf Bodrum, neemt u mee door pijnbossen op een weg langs witte waterbakken(Gümbets) naar het strand van Yaliçiftlik. De eerste baai aan het eind van het Karaada eiland markeert de ingang naar de golf van Gokova, dit grindstrand heeft een paar smalle restaurants verspreid over het strand. Het oostelijke gedeelte van het strand is zand en het is mogelijk te zwemmen en te zonnebaden in de luwte van de rotsen een stukje verder.

Gümüslük
Vier kilometer van Yaliçiftlik ( strand boerderij) arriveert u in het boeren plaatsje Ciftlikköy. De stenen boerderijen zijn verspreid over de heuvels, en het voornaamste gewas is pijnboom honing. Onaangetast door toerisme, biedt het dorp u een interessante blik in het lokale boerderij leven van het schiereiland. Gümüslük staat aan de kant van de oude stad Carian van Myndos waarvan aan zee grenzende bebouwing in zee gegleden is na een al lang vergeten aardbeving. Vandaag zijn deze overblijfselen een magneet voor snorkelaars en onderwater fotografen. De omgeving wordt nog volledig opgegraven, maar overblijfselen van de antieke wereld zijn al te zien in de lege velden, en deze laten een beschaving uit een ver verleden zien.

Gumusluk Bodrum

Wandelingen om Gümüslük zijn bevredigend en belonend vooral in het voorjaar en begin zomer, als de bloemen op hun mooist zijn en hun geur zich vermengt met die van de zee. Rabbit eiland gelegen in het midden van de baai is te bereiken via een gedeeltelijk gezonken pad en biedt u een geweldig uitzicht en natuurlijk veel konijnen. Gümüslük"s attractie van dit moment zijn de geweldige goede visrestaurants, een "must" als u de omgeving bezoekt.

Ortakent & Yashi
Zoals de naam al aangeeft, Ortakent(midden van de stad) is het centraal gelegen op het schiereiland welk het geschikt maakt voor de ontdekking van de regio. Yashi, betekent mooi, daarom is het een goede naam voor haar mooie kust. Het strand is lang en breed, met een koele bries komend vanaf de zee welk voor enige opluchting zorgt in warme tijden. Obers van de café"s en restaurants langs de kust zullen u serveren als u op het strand ligt en geen zin hebt u te verplaatsen. Het is een vredige, stille plek, ideaal voor een paar luie uurtjes. Bewoond in de Mycenane eeuw meer dan 3500 jaar geleden, heeft Ortakent zijn vruchtbare grond gehouden. De groene vallei tussen de stad en de kust bloeit uit in olijven en mandarijnen bomen en mooie markt tuinen.

Ortakent Bodrum

Yashi biedt u spectaculaire uitzichten naar Bodrum, en een weg loopt naar het zandige strand waar een paar kleine werfen mixen met kleine hotels en restaurants langs de kust Bagla Koyu. Iets verder dan Kargi rond een smal stuk land of over een van de richels die eruit zien als vingers, als u tenminste over land wilt is een smalle baai genaamd Bagla Koyu. Lijkend op Karig Koyu, biedt Bagla u ook een van de meest heldere bodems verlengend ver van de kust. Met de beste zwemplekjes in deze omgeving is Bagla populair bij de dagelijkse toer boten die hier regelmatig stoppen.

Gündogan
Een paar minuten rijden naar het oosten van Yalikavak, langs magnifieke rots formaties en hoog uit torende bergpieken verborgen in pijnboom bossen, brengt u naar het afgezonderde plaatsje Gündogan. De oude Griekse naam "Farilya" betekent "zonsopkomst" en dit is nog steeds te zien op sommige plekken. Lang geleden leefden de inwoners aan de kust zich onderhoudend van vissen en spons duiken, maar bang voor de Engelse marine schepen gedurende de WO 1zijn de inwoners naar het binnenland verhuisd, de kust ruimtelijk en rustig achterlatend. Eens was Gündogan een belangrijk viscentrum, maar nu zijn de belangrijkste economien landbouw en toerisme.

Gundogan Bodrum

Een paar kleine maar comfortabele hotels aan het strand en de intieme restaurants welk de dagvangst serveren van de overgebleven vissers is de attractie van Gundogan. Een weg langs de zee neemt de meeste ruimte van het strand in maar de vele steigers aan de wal geven u genoeg comfort en privé plekken om te zonnebaden of te zwemmen. Boten huren kan in de kleine haven. Gündogan biedt ook historische plekken. Aan de andere kant van de baai is Küí§ük Tavsan (klein konijn) eiland, waar een oude Griekse kerk duidelijk zichtbaar op de top van de heuvel aanwezig is. Een stukje klimmen op de richel net buiten het stadje brengt u 50 stappen in de rotsen naar de ingang van een klein klooster.

Karaincir
Een klein stukje lopen naar het westen vanuit Bagla Koya brengt u bij een kleine badplaats Karaincir, waar langs het brede strand hotels, restaurants en vele zonnige pieren over het water zijn gebouwd . Dit is het verste punt naar het westen welk bezocht word door de dagelijkse Bodrum boot toeren.
Een fijne lange wandeling langs het dorp en de heuvel op brengt u naar het í‡ifik kasteel op de Aspat berg. Aspat afgekort van Aspandas, welk betekent "niet geschikt om te ploegen" is te bereiken via een smal pad en trap door de overblijfselen van een oude beschaving. Het uitzicht vanaf de top is een van de mooiste van het schiereiland.

Yalikavak
Yalikavak overtuigd u met zijn combinatie van traditionele charme en een vleug van erkenning van het belang van hedendaags comfort. Dit is wat Yalikavak attractief maakt voor degenen die een beetje van oud en nieuw willen. De stad is netjes en opgeruimd en sommige gebouwen hebben een gevoelige restauratie ondergaan en zijn klaargemaakt voor modern gebruik. Een van deze gebouwen, een oud waterreservoir, is omgebouwd tot een galerij welk u werken laat zien van bekende lokale en nationale schilders. Een andere was een olijf olie fabriek welk nu is omgebouwd tot een attractieve souvenir winkel.

Yalikavak Bodrum

Actieve groepen werken samen met de gemeente om de stad te promoten en te beschermen met tot nu toe positieve gevolgen: de omgeving wordt onderhouden, er is een goede service en de hotels en restaurants behoren tot de beste van de regio.

Torba
Torba is een modern dorp in het administratieve gedeelte van de gemeente Bodrum, is een kleine maar om mee te tellen toeristische badplaats. Het huist meerder moderne hotels, grind en zandstranden en heuvels rijkelijk begroeit met verschillende kruiden die in het wild groeien. Er zijn herdenkingen aan het verleden die het bezoeken waard zijn. Een goed bewaard gebleven rond gebouw, neergezet door de Lelegen meer dan 2500 jaar geleden, waarschijnlijk een graf, kroont een grote heuvel die over het dorp kijkt, terwijl de ruines van een Byzantijns klooster zich aan de oostkant van de baai bevindt.

Torba Bodrum

Door de afstand tot Bodrum is Torba een populaire zwem en lunch plek. Het is ook de terminal voor de veerponten tussen Bodrum en Didyma waar dag excursies gemaakt kunnen worden naar de beroemde tempel van Apollo. De veerpont is ook makkelijk als u de indrukwekkende oude plekken van Miletus en Priene wilt bezoeken. Minibus lijnen met Bodrum maken deze trips en dagbezoekjes makkelijk en uitnodigend.

Bardakíçi
Bardakíçi ligt net buiten de haven van Bodrum ligt de baai van Bardakíçi, de Turkse uitdrukking voor waterverkoper. Misschien maakt het de naam waar door Bardakíçi"s claim over de plek met de oude fonteinen van Salmac. De legende verteld dat hier in een heldere poel Hermaphrodites zo verliefd werd op zijn eigen reflectie dat de nimf van de poel hun lichamen voor altijd tot een maakte, de hermafrodiet. Vandaag beschikt Bardakíçi over luxe hotels, kleine pensions en een variëteit aan restaurants welk een zandig strand omgeven. Een populaire stop voor de lokale dagelijkse boten is Bardakíçi maar een paar minuten lopen over de heuvel tussen de haven en Gümbet.

Kadikalesi
Zes kilometer ten noorden van Turgutreis en toegankelijk over de weg ligt het kleine dorpje Kadikalesi aan het strand. Boven het dorp staat een Griekse kerk, meer dan 100 jaar oud in een verrassende goede conditie. Griekse inscripties zijn nog steeds goed te zien boven de ingang. Het smalle zand strand beschermt tegen de zomer briesjes en een paar kleine steigers en restaurants liggen om dit rustige strand.
 

Turgutreis
Deze kustplaats is genaamd ter ere van de zoon van een lokale held, de onderscheiden Ottomaanse admiraal Turgut Reis bekent in Europese marine als Dragut. Vandaag de dag is het een drukke gemeente met veel winkels en restaurants, goede stranden en goede hotels. Het heeft ook de administratieve verantwoordelijkheid voor Aspat, Akyarlar en Kadikalesi. Een veelzijdigheid aan eilanden aan het westen markeert een van de oude zeestraten waar vele schepen hun einde vonden op de rotsen. Sommige van de eerste onderwater ontdekkingen die hier gedaan zijn hebben geleid tot het Bodrum museum van onderwater archeologie.

Türkbükü en Gölköy

Midden aan de noordkant van het schiereiland , genesteld in een grote baai liggen twee ouderwetse dorpen Türkbükü en Gölköy. Veilig weggedoken in de heuvels aan de westkant van de baai en beschermt door twee eilanden is Türkbükü een natuurlijke have voor de vissers uit de omgeving, die nog steeds opereren van de vele houten steigers langs het strand. Net buiten de baai zijn populaire visgronden voor dil baligi, of tong.

Turkbuku Bodrum

Verderop aan de voet van de baai ligt Gölköy, welk een groene vallei bezet voor een lang zand strand met kleine pensions en restaurants. De verrukking van Gölköy zijn vele, maar waarschijnlijk de grootste is de mogelijkheid te genieten van de oude atmosfeer van de vissers, boeren en handelsmensen die hun dagelijkse taken uitvoeren en zich weinig aantrekken van het lawaai en problemen van de moderne wereld.
 

Huizen in de regio Bodrum


Handige links

Makelaar in Turkije